Population sizes and group characteristics of Siberian Crane (Leuco-geranus leucogeranus) and Hooded Crane (Grus monacha) in Poyang Lake Wetland.

Ming-Qin Shao, Hong Guo, Jian-Hong Jiang
{"title":"Population sizes and group characteristics of Siberian Crane (Leuco-geranus leucogeranus) and Hooded Crane (Grus monacha) in Poyang Lake Wetland.","authors":"Ming-Qin Shao,&nbsp;Hong Guo,&nbsp;Jian-Hong Jiang","doi":"10.13918/j.issn.2095-8137.2014.5.373","DOIUrl":null,"url":null,"abstract":"<p><p>Both the Siberian Crane (Leucogeranus leucogeranus) and Hooded Crane (Grus monacha) have limited population sizes and are considered endangered by domestic Chinese and international agencies. To document the current size of their respective populations and characterize their groups, between October 2012 and April 2013 we undertook fieldwork at four nature reserve areas within the Poyang Lake wetlands. We divided Poyanghu National Nature Reserve (PYH) into the Wucheng (PWC) and Hengfeng areas (PHF), because each are each located in different counties. Our fieldwork showed that the Siberian Crane occurred mainly in PYH (364 in the PHF, 158 in the PWC) and the Nanjishan Wetland National Nature Reserve (NJS, with 200 individuals). The Hooded Crane was mainly distributed in PYH (302 in the PHF and 154 in the PWC). Family groups accounted for more than 50% of the total number of groups among both species, with Hooded Cranes forming more family groups than Siberian Cranes. Typically, these groups were formed of two adults with one offspring (Siberian Crane), and two adults with two offspring (Hooded Crane), with the mean family group size of the Siberian Crane and Hooded Crane being respectively 2.65 ± 0.53 (n=43) and 3.09 ± 0.86 (n=47) individuals per group. The mean collective group size of the Siberian Crane and Hooded Crane included 28.09 ± 24.94 (n=23) and 28.94 ± 27.97 (n=16) individuals per group, respectively, with the proportion of juveniles among Hooded Cranes being more than double that seen among the Siberian Cranes.</p>","PeriodicalId":88862,"journal":{"name":"Dong wu xue yan jiu = Zoological research","volume":"35 5","pages":"373-9"},"PeriodicalIF":0.0000,"publicationDate":"2014-09-01","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"https://sci-hub-pdf.com/10.13918/j.issn.2095-8137.2014.5.373","citationCount":"8","resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":null,"PeriodicalName":"Dong wu xue yan jiu = Zoological research","FirstCategoryId":"1085","ListUrlMain":"https://doi.org/10.13918/j.issn.2095-8137.2014.5.373","RegionNum":0,"RegionCategory":null,"ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":null,"EPubDate":"","PubModel":"","JCR":"","JCRName":"","Score":null,"Total":0}
引用次数: 8

Abstract

Both the Siberian Crane (Leucogeranus leucogeranus) and Hooded Crane (Grus monacha) have limited population sizes and are considered endangered by domestic Chinese and international agencies. To document the current size of their respective populations and characterize their groups, between October 2012 and April 2013 we undertook fieldwork at four nature reserve areas within the Poyang Lake wetlands. We divided Poyanghu National Nature Reserve (PYH) into the Wucheng (PWC) and Hengfeng areas (PHF), because each are each located in different counties. Our fieldwork showed that the Siberian Crane occurred mainly in PYH (364 in the PHF, 158 in the PWC) and the Nanjishan Wetland National Nature Reserve (NJS, with 200 individuals). The Hooded Crane was mainly distributed in PYH (302 in the PHF and 154 in the PWC). Family groups accounted for more than 50% of the total number of groups among both species, with Hooded Cranes forming more family groups than Siberian Cranes. Typically, these groups were formed of two adults with one offspring (Siberian Crane), and two adults with two offspring (Hooded Crane), with the mean family group size of the Siberian Crane and Hooded Crane being respectively 2.65 ± 0.53 (n=43) and 3.09 ± 0.86 (n=47) individuals per group. The mean collective group size of the Siberian Crane and Hooded Crane included 28.09 ± 24.94 (n=23) and 28.94 ± 27.97 (n=16) individuals per group, respectively, with the proportion of juveniles among Hooded Cranes being more than double that seen among the Siberian Cranes.

Abstract Image

Abstract Image

Abstract Image

鄱阳湖湿地西伯利亚鹤(Leuco-geranus leucogeranus)和鹤(Grus monacha)种群规模及类群特征
西伯利亚鹤(Leucogeranus Leucogeranus)和帽鹤(Grus monacha)的种群数量有限,被中国国内和国际机构认为是濒危物种。2012年10月至2013年4月,我们在鄱阳湖湿地的四个自然保护区进行了实地调查,以记录其种群规模和类群特征。我们将鄱阳湖国家级自然保护区(PYH)划分为武城区(PWC)和恒丰区(PHF),因为它们各自位于不同的县。野外调查结果表明,西伯利亚鹤主要分布在PYH (PHF 364只,PWC 158只)和南鸡山湿地国家级自然保护区(NJS),共200只。吊车主要分布在PYH (PHF 302台,PWC 154台)。科群占两种类群总数的50%以上,其中冠鹤的科群数量多于西伯利亚鹤。白鹤和白鹤分别以2成虫1子代和2成虫2子代为主,每组平均科数分别为2.65±0.53 (n=43)和3.09±0.86 (n=47)只。白鹤和白鹤的平均群体大小分别为28.09±24.94 (n=23)和28.94±27.97 (n=16)只/组,其中白鹤中幼鸟的比例是白鹤的两倍多。
本文章由计算机程序翻译,如有差异,请以英文原文为准。
求助全文
约1分钟内获得全文 求助全文
来源期刊
自引率
0.00%
发文量
0
×
引用
GB/T 7714-2015
复制
MLA
复制
APA
复制
导出至
BibTeX EndNote RefMan NoteFirst NoteExpress
×
提示
您的信息不完整,为了账户安全,请先补充。
现在去补充
×
提示
您因"违规操作"
具体请查看互助需知
我知道了
×
提示
确定
请完成安全验证×
copy
已复制链接
快去分享给好友吧!
我知道了
右上角分享
点击右上角分享
0
联系我们:info@booksci.cn Book学术提供免费学术资源搜索服务,方便国内外学者检索中英文文献。致力于提供最便捷和优质的服务体验。 Copyright © 2023 布克学术 All rights reserved.
京ICP备2023020795号-1
ghs 京公网安备 11010802042870号
Book学术文献互助
Book学术文献互助群
群 号:604180095
Book学术官方微信
小红书