Variation in mantled howler monkey (Alouatta palliata) roaring behavior across ecologically diverse sites and seasons.

IF 0.8
Amy L Schreier, Francesca V E Kaser, Reilly L Miller, Michael Ennis, C Eric Johnson, Dorian G Russell, Laura M Bolt
{"title":"Variation in mantled howler monkey (Alouatta palliata) roaring behavior across ecologically diverse sites and seasons.","authors":"Amy L Schreier, Francesca V E Kaser, Reilly L Miller, Michael Ennis, C Eric Johnson, Dorian G Russell, Laura M Bolt","doi":"10.1163/14219980-bja10066","DOIUrl":null,"url":null,"abstract":"<p><p>Howler monkeys are well-known for producing long calls (\"roars\") as a means of long-distance communication. The ecological resource defense hypothesis posits that animals roar to defend food resources; thus monkeys should modify roaring behavior across seasons and between sites with varying food resource abundance. We investigated mantled howler monkey roaring behavior between the wet and dry seasons at a large, continuous lowland wet forest (La Selva Research Station) in northeastern Costa Rica as well as between La Selva and a nearby small forest fragment (La Suerte Biological Research Station, LSBRS). We quantified a proxy of resource abundance at each site by measuring tree diameter at breast height (DBH) and canopy cover and used all-occurrences sampling to collect data on roaring behavior. We calculated number of roars per minute, length of roar bouts, and roar bouts per hour. Number of roars per minute was significantly higher at La Selva during the wet season than the dry season. With respect to comparisons across sites, both canopy cover and DBH were significantly higher at La Selva. Correspondingly, the length of roar bouts and the number of roars per minute were significantly higher at La Selva. Roar bouts per hour, however, were significantly higher at LSBRS, which may be explained by the very high population density at LSBRS. The results for our comparison demonstrate that some features of howler monkey roaring behavior vary along with ecological conditions and that other non-ecological factors may also drive elements of roaring.</p>","PeriodicalId":520627,"journal":{"name":"Folia primatologica; international journal of primatology","volume":" ","pages":"175-192"},"PeriodicalIF":0.8000,"publicationDate":"2025-08-25","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":"0","resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":null,"PeriodicalName":"Folia primatologica; international journal of primatology","FirstCategoryId":"1085","ListUrlMain":"https://doi.org/10.1163/14219980-bja10066","RegionNum":0,"RegionCategory":null,"ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":null,"EPubDate":"","PubModel":"","JCR":"","JCRName":"","Score":null,"Total":0}
引用次数: 0

Abstract

Howler monkeys are well-known for producing long calls ("roars") as a means of long-distance communication. The ecological resource defense hypothesis posits that animals roar to defend food resources; thus monkeys should modify roaring behavior across seasons and between sites with varying food resource abundance. We investigated mantled howler monkey roaring behavior between the wet and dry seasons at a large, continuous lowland wet forest (La Selva Research Station) in northeastern Costa Rica as well as between La Selva and a nearby small forest fragment (La Suerte Biological Research Station, LSBRS). We quantified a proxy of resource abundance at each site by measuring tree diameter at breast height (DBH) and canopy cover and used all-occurrences sampling to collect data on roaring behavior. We calculated number of roars per minute, length of roar bouts, and roar bouts per hour. Number of roars per minute was significantly higher at La Selva during the wet season than the dry season. With respect to comparisons across sites, both canopy cover and DBH were significantly higher at La Selva. Correspondingly, the length of roar bouts and the number of roars per minute were significantly higher at La Selva. Roar bouts per hour, however, were significantly higher at LSBRS, which may be explained by the very high population density at LSBRS. The results for our comparison demonstrate that some features of howler monkey roaring behavior vary along with ecological conditions and that other non-ecological factors may also drive elements of roaring.

毛吼猴(Alouatta palliata)咆哮行为在不同生态地点和季节的变化。
吼猴以发出长长的叫声(“咆哮”)作为远距离交流的一种方式而闻名。生态资源防御假说认为动物吼叫是为了保卫食物资源;因此,猴子应该在不同季节和食物资源丰富程度不同的地点之间改变咆哮行为。在哥斯达黎加东北部一个大型连续低地湿森林(La Selva研究站)以及La Selva和附近一个小森林片段(La Suerte生物研究站,LSBRS)之间,研究了湿季和旱季间衣吼猴的咆哮行为。我们通过测量树木胸径(DBH)和冠层盖度来量化每个站点的资源丰度,并使用全发生抽样来收集咆哮行为的数据。我们计算了每分钟咆哮的次数,咆哮声的长度,以及每小时的咆哮声。在雨季,La Selva每分钟的咆哮次数明显高于旱季。不同样地的林冠盖度和胸径均显著高于热带雨林。相应的,在La Selva,咆哮声的长度和每分钟的咆哮声的数量明显更高。然而,在LSBRS,每小时的吼声明显更高,这可能是由于LSBRS的种群密度非常高。对比结果表明,吼猴吼叫行为的某些特征随着生态条件的变化而变化,其他非生态因素也可能驱动吼猴吼叫的要素。
本文章由计算机程序翻译,如有差异,请以英文原文为准。
求助全文
约1分钟内获得全文 求助全文
来源期刊
自引率
0.00%
发文量
0
×
引用
GB/T 7714-2015
复制
MLA
复制
APA
复制
导出至
BibTeX EndNote RefMan NoteFirst NoteExpress
×
提示
您的信息不完整,为了账户安全,请先补充。
现在去补充
×
提示
您因"违规操作"
具体请查看互助需知
我知道了
×
提示
确定
请完成安全验证×
copy
已复制链接
快去分享给好友吧!
我知道了
右上角分享
点击右上角分享
0
联系我们:info@booksci.cn Book学术提供免费学术资源搜索服务,方便国内外学者检索中英文文献。致力于提供最便捷和优质的服务体验。 Copyright © 2023 布克学术 All rights reserved.
京ICP备2023020795号-1
ghs 京公网安备 11010802042870号
Book学术文献互助
Book学术文献互助群
群 号:604180095
Book学术官方微信
小红书