HOME RANGE AND HABITAT SELECTION OF CAVE-DWELLING NORTH AMERICAN PORCUPINES (ERETHIZON DORSATUM) IN CENTRAL TEXAS

Q4 Agricultural and Biological Sciences
Andrea E. Montalvo, R. Lopez, I. D. Parker, N. Silvy, S. Cooper, R. Feagin
{"title":"HOME RANGE AND HABITAT SELECTION OF CAVE-DWELLING NORTH AMERICAN PORCUPINES (ERETHIZON DORSATUM) IN CENTRAL TEXAS","authors":"Andrea E. Montalvo, R. Lopez, I. D. Parker, N. Silvy, S. Cooper, R. Feagin","doi":"10.32011/TXJSCI_73_1_ARTICLE4","DOIUrl":null,"url":null,"abstract":"\n North American porcupines (Erethizon dorsatum) have expanded their range into central Texas and are now frequent users of caves as den sites. What remains unknown is how caves affect their home range, and their local habitat preferences. This information is important for management decisions on Joint Base San Antonio – Camp Bullis where novel and abundant porcupine scat in caves could jeopardize federally endangered cave-obligate arthropods by allowing for the invasion of less specialized terrestrial species. To better understand porcupine home range and habitat use at Camp Bullis, we trapped four porcupines at cave entrances and fitted them with GPS collars. The 95% home range averaged 71.3 ha for females and measured 420.6 ha for the male. The 50% core habitat averaged 55.4 ha for females and measured 7.4 ha for the male. Porcupines typically stayed near the den-cave trap site except when visiting more diverse mixed forest patches. At the landscape and point levels, individuals selected for forested cover and avoided open areas. At the home range level, individuals selected for bare ground and roads, which were likely used to get from the cave den site to feed at mixed forest patches. Typically solitary, individuals in this study tolerated sharing a cave. Because of the small sample size and single sampling location, this study represents a pilot study and additional research is needed to establish concrete conclusions. Should cave managers need to limit the cave use by porcupines, a cave gate, exclosure, or reduction of forested cover would make caves less desirable.","PeriodicalId":54431,"journal":{"name":"The Texas Journal of Science","volume":" ","pages":""},"PeriodicalIF":0.0000,"publicationDate":"2021-01-01","publicationTypes":"Journal Article","fieldsOfStudy":null,"isOpenAccess":false,"openAccessPdf":"","citationCount":"0","resultStr":null,"platform":"Semanticscholar","paperid":null,"PeriodicalName":"The Texas Journal of Science","FirstCategoryId":"1085","ListUrlMain":"https://doi.org/10.32011/TXJSCI_73_1_ARTICLE4","RegionNum":0,"RegionCategory":null,"ArticlePicture":[],"TitleCN":null,"AbstractTextCN":null,"PMCID":null,"EPubDate":"","PubModel":"","JCR":"Q4","JCRName":"Agricultural and Biological Sciences","Score":null,"Total":0}
引用次数: 0

Abstract

North American porcupines (Erethizon dorsatum) have expanded their range into central Texas and are now frequent users of caves as den sites. What remains unknown is how caves affect their home range, and their local habitat preferences. This information is important for management decisions on Joint Base San Antonio – Camp Bullis where novel and abundant porcupine scat in caves could jeopardize federally endangered cave-obligate arthropods by allowing for the invasion of less specialized terrestrial species. To better understand porcupine home range and habitat use at Camp Bullis, we trapped four porcupines at cave entrances and fitted them with GPS collars. The 95% home range averaged 71.3 ha for females and measured 420.6 ha for the male. The 50% core habitat averaged 55.4 ha for females and measured 7.4 ha for the male. Porcupines typically stayed near the den-cave trap site except when visiting more diverse mixed forest patches. At the landscape and point levels, individuals selected for forested cover and avoided open areas. At the home range level, individuals selected for bare ground and roads, which were likely used to get from the cave den site to feed at mixed forest patches. Typically solitary, individuals in this study tolerated sharing a cave. Because of the small sample size and single sampling location, this study represents a pilot study and additional research is needed to establish concrete conclusions. Should cave managers need to limit the cave use by porcupines, a cave gate, exclosure, or reduction of forested cover would make caves less desirable.
德克萨斯州中部穴居北美豪猪的活动范围和栖息地选择
北美豪猪(Erethizon dorsatum)已将其活动范围扩大到德克萨斯州中部,现在经常使用洞穴作为巢穴。目前尚不清楚的是洞穴是如何影响它们的栖息地范围和当地的栖息地偏好的。这些信息对于圣安东尼奥-布利斯营地联合基地的管理决策非常重要,在那里,洞穴中新颖而丰富的豪猪粪便可能会通过允许不太专业的陆地物种入侵而危及联邦濒危的洞穴专性节肢动物。为了更好地了解布里斯营地豪猪的栖息地范围和用途,我们在洞穴入口处捕获了四只豪猪,并为它们安装了GPS项圈。95%的家庭范围女性平均71.3公顷,男性平均420.6公顷。50%的核心栖息地雌性平均55.4公顷,雄性平均7.4公顷。豪猪通常呆在洞穴陷阱附近,除非是在参观更多样化的混合森林。在景观和点的层面上,选择个人进行森林覆盖并避开开阔区域。在家庭范围层面,选择裸地和道路的个体,这些个体很可能被用来从洞穴洞穴洞穴中出来,在混合森林中觅食。这项研究中的个体通常是孤独的,他们容忍共用一个洞穴。由于样本量小,采样位置单一,本研究是一项试点研究,需要进一步研究才能得出具体结论。如果洞穴管理者需要限制豪猪对洞穴的使用,洞穴大门、围栏或减少森林覆盖将使洞穴变得不那么理想。
本文章由计算机程序翻译,如有差异,请以英文原文为准。
求助全文
约1分钟内获得全文 求助全文
来源期刊
The Texas Journal of Science
The Texas Journal of Science Agricultural and Biological Sciences-Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
CiteScore
0.50
自引率
0.00%
发文量
2
期刊介绍: Scholarly manuscripts reporting original research results in any field of science or technology, including science education, will be considered for publication in The Texas Journal of Science. Prior to acceptance, each manuscript will be reviewed by both knowledgeable peers and the editorial staff. Authors are encouraged to suggest the names and addresses of two potential reviewers to the Manuscript Editor at the time of submission of their manuscript.
×
引用
GB/T 7714-2015
复制
MLA
复制
APA
复制
导出至
BibTeX EndNote RefMan NoteFirst NoteExpress
×
提示
您的信息不完整,为了账户安全,请先补充。
现在去补充
×
提示
您因"违规操作"
具体请查看互助需知
我知道了
×
提示
确定
请完成安全验证×
copy
已复制链接
快去分享给好友吧!
我知道了
右上角分享
点击右上角分享
0
联系我们:info@booksci.cn Book学术提供免费学术资源搜索服务,方便国内外学者检索中英文文献。致力于提供最便捷和优质的服务体验。 Copyright © 2023 布克学术 All rights reserved.
京ICP备2023020795号-1
ghs 京公网安备 11010802042870号
Book学术文献互助
Book学术文献互助群
群 号:604180095
Book学术官方微信
小红书